top of page

Izleti

Sevilla
Granada

Naš prvi postanek v Sevilli je bil na trgu, imenovanem Plaza de Espana, kjer smo si ogledali čudovito palačo, ki nas je presenetila z izjemno arhitekturo. Sprehodili smo se po njenih balkonih, nekateri pa so si ogledali tudi vojaški muzej v njej. Na poti proti katedrali smo imeli v parku možnost videti flamenco. V katedrali smo se povzpeli na zvonik, od koder smo imeli prelep razgled nad Sevillo. Naš naslednji cilj je bila arena za bikoborbe, kjer nam je vodička predstavila zgodovino in potek bikiborb. Presenečeni smo bili da so bikoborbe še vedno dovoljene. V muzeju smo videli tudi slike najbolj znanih španskih toreadorjev. Ogled Seville smo zaključili z ogledom Zlatega stolpa.

Cordoba

Po krajši vožnji smo prispeli v Cordobo, kjer smo si ogledali arheološke ostanke kalifata Madinat al-Zahra. Po ogledu krajšega filma smo spoznali življenje v času, ko so v Cordobi in okolici vladali Arabci. Navdušila nas je njihova arhitektura in način življenja. Sprehodili smo se po ostankih mesta, kjer je živel kalif. Pot nas je nato vodila do kraljeve rezidence v centru Cordobe. Stavba je zelo mogočna, obdana s čudovitimi vrtovi. V hostlu Europroyectusa v Cordobi so nas pogostili s paello, solato in sadjem. Pot nas je nato vodila v židovsko četrt kjer smo si ogledali sinagogo. Najbolj pa nas je navdušila katedrala Mezquita-catedral de Cordoba, ker je zgrajena v arabskem arhitekturnem slogu. Zadovoljni smo se vrnili v Martos, pripravljeni na nove izzive, ki nas čakajo v prihodnjih dneh.

Sevilla
Cordoba
Granada

Odpravili smo se v Granado. To je mesto, ki leži na jugu Španije, na sotočju rek Beiro, Darro, Genil in Monachil, ob vznožju gorovja Sierra Nevada (3481m). Najprej smo si ogledali stolnico, ki je zgrajena v središču mesta nad nekdanjo nasridsko Veliko mošejo. Gradnja se je začela v času španske renesanse na začetku 16. stoletja, kmalu potem, ko sta mesto osvojila katoliška monarha. Cerkev je bila zasnovana po vzoru stolnice v Toledu. Po prvotnem načrtu naj bi bila zgrajena v gotskem slogu, kot je bilo v Španiji v navadi v prvih desetletjih 16. stoletja. Cerkev stoji na gotskih temeljih, vendar je zgradba povsem renesančna. V njej je pet ladij namesto običajnih treh, na glavni fasadi pa so uvedeni baročni elementi. Nato smo si ogledali kraljevo kapelo. Katoliška monarha Izabela in Ferdinand sta s kraljevim odlokom za mesto svojega pokopa izbrala Granado. V ta namen so na terasi nekdanje Velike mošeje zgradili Kraljevo kapelo. Ogledali smo si tudi Alhambro. To je palačno mesto in je arhitekturni višek nasridske umetnosti. Večinoma je bila zgrajena v 13. in 14. stoletju. 1984 jo je UNESCO razglasil za svetovno kulturno dediščino. Palača je sestavljena iz obrambnega dela - Alcazabe, stanovanjskega dela, Nasridske palače in vrtov in nasadov El Generalife. Spada med najbolj obiskane spomenike v Španiji. V njej smo videli veliko čudovitih vrtov in obiskali nekaj razglednih točk, s katerih se vidi celo mest.

bottom of page